sunnuntai 31. tammikuuta 2016

DIY ! Vanhan rahin tuunaus


Miehen kanssa ollaan löydetty meille yhteinen "harrastus", HUUTOkaupat. 

Ollaan hyvin innostuneita vanhoista huonekaluista, vanhasta lasista ja kaikenlaisista vanhoista esineistä. Meidän kodissakin tämä näkyy hyvin vahvasti. Oon aina ollut kova kiertelemään kirpputoreja, mutta huutokaupat on tullut vasta miehen myötä. 

Yks viikonloppu saatiin ajatuksena lähtä kokeileen ja siitä se sitten lähti. Meillä onkin hyvin paljon huonekaluja, taidelasia ja koriste-esineitä eri huutokaupoista meidän kodissamme. Hienointa on, kun saa antaa huonekalulle täysin uuden ilmeen, kun näkee siinä potentiaalia johonkin muuhun. :)

Harvoin huutokaupoista löytyy huonekalu, joka olisi sellaisenaan sopiva suoraan kotiin. Useinmiten, melkein aina tuunaan huonekalun uudeksi. Monesti se on pelkkä uusi maalipinta ja joskus enemmän entisöintiä. 

Tällä kertaa tuunasin työpöydän tuoliksi tulevan rahin. Rahissa oli ruskeat jalat ja samettinen barokkityylinen istuinkangas. Rahi ei sopinut omaan makuun, joten mitäpä muuta ko maalia jalkoihin ja uutta kangasta päälle. 

Kun alat tuunaamaan kalustetta, mieti kuinka paljon kalustetta käytetään ja mitä kaikkea sen pitää kestää.
Itse menin oikotietä ja se varmasti tulee näkymään maalipinnan kestossa. Oon itse tosi tarkka miten ja millä maalaillaan käyttöhuonekaluja, mutta tämä saa olla poikkeus, koska ei todellakaan ole jokapäiväisessä käytössä ja voin maalailla tätä uudestaan paremmalla ajalla :) 

Työvaiheet: 

1. Pesin jalat maalarinpesuaineella (Nitor, ei tarvitse huuhdella) Maalarinpesuaineella kannattaa pestä pinnat ennen maalausta. Poistaa rasvan, lian, himmentää vanhan lakka/maali pinnan ja antaa paremman tartunnan maalille. Oikeaoppisesti kannattaa ehdottomasti hioa, jolloin maali saa paremman tartuntapinnan.

2. Maalasin jalat suoraan pintamaalilla. 2x (Helmi kalustemaali, kiiltävä, valmissävy musta) Oikeaoppisesti ehdottomasti pohjamaali alle, antaa paremman tartunnan ja säästää pintamaalissa. Siveltimenä käytin Anzan Basic sivellintä, edullinen, kestävä ja hyvä perussivellin. 

3. Verhoilu. 
Verhoilin suoraan vanhan kankaan päälle, koska vanha kangas oli ehyt, eikä haissut pahalle. Leikkasin ainoastaan kulmat auki, koska vanha kangas oli niin paksusti naulattu, ettei uudet niitit ottanut enää kiinni. Kangas minulla oli valmiina itsellä, joten ei tarvinnut sen kummemmin valintaa tehdä. 
Leikkasin kankaasta sopivan palan. (käänsin kankaan nurinpäin ja asetin rahin päälle.)
Seuraavaksi vain nitojalla paukutella pohjaan kiinni. Kannattaa käyttää vähän järeämpää nitojaa, ei ihan paperinitojalla taida onnistua. Omani ostin K-Raudasta ja sillä on tullu tosi monet tuolit verhoiltua. Ei ollut kallein, oisko ollut kympin ja hyvin on kestänyt. 

Tässä kuva vielä jälkeen. 

Jos tarvitset maalausvinkkejä, kerron niitä mielelläni.

Ja ehdottomasti käyttökalusteisiin kannattaa paneutua paremmin, eikä mennä siitä mistä aita on matalin. Mutta silloin, kun vaan tuunaillaan omaksi iloksi niin ei tarvitse niin paljoa paneutua ja rahaa syytää maaleihin.

 Mutta silloin, kun haluat kestävää pintaa niin ehdottomasti kannattaa käyttää aikaa ja vähän myös sitä rahaa. 
Perussääntönä huonekalun oikeaoppisessa maalaamisessa voidaan pitää työvaiheita 1. Hio pinta ja putsaa pölystä 2. Maalaa pinta pohjamaalilla (esim.helmi pohjamaali) värisävystä riippuen 1-2kertaa. 3. Kevyt hionta (pinnasta rippuen esim 240 hiekkapaperilla) 4. Pintamaalaa 2 kertaa haluamallasi sävyllä. 

Muista myös kiinnittää huomiota työvälineisiin millä maalaat, väärillä työvälineillä saa vain turhaa työtä aikaseksi.. Huonekaluissa itselläni eniten käytössä on huopatela, Anzan basic sivellin ja Anzan pyörösivellin on paras pieniin kohtiin. Käytän itse laadukkaampia teloja/pensseleitä, koska käytän niitä usein ja haluan käyttää niitä yhä uudelleen. Kannattaa se myös miettiä työvälineitä hankittaessa, kertakäyttöset on myös kertakäyttösiä jne. 

Mukavia tuunausoperaatioita! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti